keskiviikko 19. lokakuuta 2011

Lohipolitiikkaa eduskunnassa

Lappilaiset järjestivät eilen eduskunnassa lohiseminaarin, joka keräsi runsaasti kansanedustajia. Ajankohta aiheen käsittelylle on mitä otollisin: Euroopan unionin kalastusministerit päättävät tänään ja huomenna pidettävässä kokouksessa Itämeren kalastuskiinitöistä. Kansainvälinen merentutkimusneuvosto (ICES) on jo usean vuoden ajan suosittanut lohenkalastuksen tuntuvaa rajoittamista Itämeressä, koska Itämeren lohikannat voivat todella huonosti. Nyt EU:n komissio on ensimmäisen kerran ottanut tutkijoiden kannanoton vakavasti ja esittää kalastuskiintiöiden leikkaamista. Esillä on myös Puolan villiksi paisunut lohen salakalastus.

Komissio on myös valmistellut Itämeren lohiasetuksen, jolla säädeltäisiin kalastusta sekä meressä että tärkeimmissä kutujoissa kuten Tornionjoessa Suomen vesialueilla. Ehdotus on parhaillaan jäsenmaissa lausunnossa.

Ympäristöministeriössä ollaan iloisia EU:n ryhdistäytymisestä lohiasiassa. Itämeri on kaikista suojelutoimenpiteistä huolimatta ekosysteemiltään sairas meri. Ympäristöministeriössä äskettäin valmistuneessa Suomen eliölajien uhanalaisuusarviossa Itämeren meritaimen arvioitiin äärimmäisen uhanalaiseksi ja lohikannat vaarantuneiksi.

Tarvitaan nopeasti sekä kansallisia että EU:n toimia lohen ja taimenen pelastamiseksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti