torstai 30. syyskuuta 2010

HOMMA HANSKASSA

Ympäristöministeriön aluehallinnon ja kuntien perinteinen alueellinen neuvottelupäivä pidettiin eilen Saariselällä Inarissa. Ympäristöministeriön aluehallintoviranomainen eli Lapin ELY-keskus oli järjestänyt asiapitoisen istunnon, johon osallistui rakennusvalvonnan viranhaltijoita ja kuntien luottamusjohtoa kaikista Lapin 21 kunnasta. Paikalla oli puolentoista sataa ympäristöministeriön ajankohtaisista lainsäädäntöhankkeista kiinnostunutta naista ja miestä.

Päivän aikana kuultiin mm. Lapin ELY:keskuksen vesiasioiden tarkastajan harvinaisen selkokielinen esityksen hajavesijäteasetuksen toimeenpanosta Lapissa. Lapin ympäristökeskuksen aloittamana ja ELY:keskuksen jatkamana ympäristövirkamiehet ovat järjestäneet hajajätevesiasioiden neuvontaa kaikissa Lapin kunnissa ja kartoittaneet kuntakohtaisesti asetuksen toimeenpanon vaiheen.

Lappilaisten mielestä asetuksen toimeenpanoa on eniten vaikeuttanut julkisuudessa jatkuvasti käyty keskustelu, josko asetus kuitenkin kumottaisiin. Lapin ELY:n käsitys on, että yli 90 prosentissa asetuksen piirissä olevista lappilaisten kiinteistöistä uudet määräykset saadaan kuntoon maaperäkäsittelyllä. Kalliita tehdasvalmisteisia laitteita tarvitaan vain poikkeustapauksessa.

Lapissa toimenpiteitä tarvitaan n. 14 000 pysyvästi asutulla kiinteistöllä, joista n. 1000 on asiansa jo hoitanut kuntoon. Lisäksi toimia tarvitaan noin 6000 vapaa-ajankiinteistöllä, joista noin 400 on hoitanut asetuksen edellyttämän jätevesien käsittelyn tehostamisen..Hallituksen viime viikolla tekemä päätös yli 68 vuotta täyttäneiden vapauttamisesta asetuksen määräyksistä, pudottaa Lapin lukuja usealla tuhannella. Tästä ei ole vielä käytettävissä tietoja.

Lappilaisvirkamiesten mielestä harvan asutuilla alueilla kuten Lapissa kuntien olisi nopeasti saatettava voimaan ympäristömääräykset, joilla jätevesien käsittelyn tehostaminen voidaan hoitaa asetuksen sallimilla lievemmillä määräyksillä. Ministeriö sai moitteita siitä , ettei se ole tarpeeksi selkokielellä ohjeistanut kuntia antamaan näitä määräyksiä.. Vieläkään ei tosin ole myöhäistä, sanottiin.

Lapissa homma tuntui olevan hanskassa. Eivätkä hanskat olleet hukassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti