maanantai 2. toukokuuta 2011

Hallitusneuvottelujen alkamista odotellessa

Hallitustunnustelija, kokoomuksen puheenjohtaja valtiovarainministeri Jyrki Katainen saa tänään vastaukset eduskuntaryhmille esittämiinsä kysymyksiin. Hallitustunnustelija on myös saanut käyttöönsä ministeriöissä virkatyönä valmistellut tulevaisuuskatsaukset sekä menoinventaariot. Tulevaisuuskatsaukset sisältävät suuren joukon valmistelussa olevia uusia lakeja ja lainmuutoksia. On tehty myös lista "pakkopullasta"; kansallisesta lainsäädännöstä, jota on vaalikauden aikana muutettava EU:n lainsäädännön johdosta.

Valtioneuvosto kanslia pyysi myös ministeriöiltä ehdotukset konsernitason hankkeiksi, toisin sanoen hankkeista, joiden eteenpäin viemiseen tarvitaan usean ministeriön yhteistyötä ja voimavaroja. Ympäristöhallinnossa, työvoima- ja elinkeinoministeriössä samoin kuin maa- ja metsätalousministeriössä nähdään tärkeänä, että tulevalla vaalikaudella hallitus toteuttaisi toimia, joilla luodaan uusia työpaikkoja kestävällä tavalla hyödyntäen omia luonnonvarojamme. Ministeriöiden virkakunnan mielestä pääministerin olisi otettava aloite Vihreän talouden edistämisessä.

Hallitusneuvottelujen toden teolla käynnistyttyä nähdään, mikä merkitys ministeriöiden esivalmistelulla on. Tiedossa on, että myös puoluetoimistoissa on rustattuhallitusohjelmaa varten huolella ja asiantuntemuksella suuntapapereita.

Ministeriöiden menoinventaariot ovat puolestaan uusi nimitys leikkauslistoille , joita valtiontalouden tasapainottamiseksi joka tapauksessa tulevina vuosina tarvitaan. Ministeriöiden virkatyönä laaditut inventaariot ovat olleet jo usean viikon ajan luettavissa valtioneuvoston kanslian nettisivuilta.. Sen sijaan paperi, mikä ei ole sieltä luettavissa , on valtiovarainministeriön virkamiesten oma menoinventaario. Se on kuulemma luovutettu vain hallitustunnustelijan käyttöön, eikä siitä anneta tietoja ulkopuolisille.

Tämä on ensimmäinen raporttini hallitusneuvottelujen tiimoilta. Tulevien päivien tapahtumia täällä ministeriöissä seurataan suurella kiinnostuksella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti