maanantai 4. kesäkuuta 2012

ELYT ja muutos


Sen jälkeen kun hallinnon kehittämisen ministerivaliokunta aivan äskettäin  katsoi, että ELY:jen taloustilannetta on käsiteltävä hallituksen talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa, ja ELY:jen tilannetta selvittämään tarvitaan mahdollisesti selvitysmies, on tullut tänne meillekin ympäristöminsiteriöön kyselyitä, mistä oikeasti on kysymys.

ELY:jen talous on tiukalla. Niiden menokehykset pienenevät voimakkaasti vuoteen 2016 asti. Ohjaavassa ministeriössä, työvoima- ja elinkeinoministeriössä on arvioitu, että pelkästään henkilöstön eläkkeellejäämiset eivät tuo tarvittavaa menosäästöä. ELY:jen toimintamenoista yli 80 prosenttia muodostuu palkoista.

ELY-keskusten henkilöstö on supistunut uuden aluehallinnon kahtena ensimmäisenä vuotena niin, että suurimmat vähennykset ovat tapahtuneet ympäristövastuualueella, josta henkilöstö on vähentynyt noin 6 prosentilla.

Kaikilla ELY:jen vastuualueilla on kansallisesta lainsäädännöstä ja EU:n säädöksistä johtuvia viranomaistehtäviä. Itä- ja Pohjois-Suomessa kaivosasiat ovat kasvaneet  vauhdilla, mikä alueellisten ELY-keskusten ympäristövastuualueiden johtajien arvion mukaan edellyttäisi voimavarojen lisäystä.

HALKE:n kokouksen jälkeen työvoima- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö Erkki Virtanen kutsui meidät MMM:n ja YM:n kansliapäälliköt pikatyöryhmään, joka valmistelee ehdotusta  ELY:jen talouden tasapainottamisesta ELY: jen ohjausryhmään, jossa kaikki ELY-ministeriöt ovat edustettuina ja eteenpäin ministereille talouspoliittisen ministerivaliokunnan käsittelyä varten.

Täällä ympäristöhallinnossa katsotaan, että ELY:issä on arvioitava yhdessä henkilöstön ja ohjaavien ministeriöiden kanssa ne tehtävät, jotka on  aina hoidettava ja tehtävät, joiden hoitamisesta voidaan luopua tai jotka voidaan ulkoistaa. Katsomme, että tehtäviä karsimalla ELY:jen voimavarat niiden ydintehtäviin voidaan turvata. Esimerkiksi ympäristöhallinnolla on mm. valvontaan, ympäristövaikutusten arviointiin ja kaavoituksen ohjaukseen liittyviä viranomaistehtäviä, jotka sen tulee jatkossakin voida hoitaa riippumattomasti ja itsenäisesti. Nykyisen hallituksen ohjelmassa aluehallinnon osalta todetaan, että aluehallinnon rajoja ei muuteta.

Virtasen johtama työ on vasta alkanut, mutta hoppu a piisaa, kun ehdotukset talouspoliittisen ministerivaliokunnan käsittelyä varten tulee saada valmiiksi viimeistään ensi viikon loppuun mennessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti