tiistai 4. joulukuuta 2012

ARA uudistus


Ympäristöministeriö tilasi jokin aika sitten selvityksen ARAn (Asumisen ja rahoittamisen kehittämiskeskus) toiminnan kehittämisestä. Selvityksen laati asuntopolitiikan konkari, oikeustieteen tohtori Olavi Syrjänen. Selvitysmies ehdotti joukon toimia, joilla asuntopolitiikkaa ja ARA;n roolia valtion asuntopolitiikan toimeenpanijana voitaisiin vahvistaa. Osa selvitysmiehen ehdotuksista oli osoitettu maan hallitukselle ja poliittisille päättäjille, osa koski ARA:n toimintaa. ARAa selvitysmies halusi vahvistaa ja siirtää sille myös uusia tehtäviä kuten nyt kunnille kuuluvan vuokravalvonnan.

Asuntoministeri Krista Kiuru asetti johdollani työryhmän, jonka tehtävänä viedä ARA:aa koskevat ehdotukset eteenpäin. Aikaa työryhmälle annettiin tulevan helmikuun loppuun saakka.  Ryhmässä  on mukana sekä ARA:n että ministeriön virkamiehiä.

Ensi töikseen ryhmä selvitti, millaisia muutoksia selvitysmiehen ehdotukset edellyttävät ARAa koskevaan lainsäädäntöön.  Muutostarpeet on kartoitettu, eikä niitä ole kovin paljon. Muutoskaavailusta on kuultu myös koko ARA:n henkilöstöä. Muutoksilla varaudutaan  ARA:n tehtävien lisääntymiseen. Nykyisellä viidenkymmenen naisen ja miehen joukolla ARa ei pysty hoitamaan kuntien vuokravalvontaa, mikäli se siirretään ARA:lle. Tarvitaan siis jatkoneuvotteluja valtiovarainministeriön kanssa voimavaroista. .Tarkoituksena on myös lisätä viraston päällikön toimivaltuuksia. Nykyään viraston päätösvaltaa käyttää päällikön rinnalla johtokunta.  . Kaavailluilla muutoksilla ARA-lainsäädäntöön ei ole vaikutusta henkilöstön asemaan eikä työsuhteisiin.

Selvitysmiehen ehdotus johdon arvioinnista on seuraavana asialistalla. Todennäköisesti arviointi kannattaa tehdä valtionhallinnossa  usein käytetyllä menetelmällä: pyydetään ulkopuoliselta, johtamiseen erikoistuneelta, konsultilta arvio ARA:n johtamisesta ja ehdotukset mahdollisista kehittämistoimenpiteistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti