perjantai 10. syyskuuta 2010


METSÄHALLITUS ALOITTI YT-MENETTELYN



Samalla kellonlyömällä, kun hallitus julkisti ehdotuksensa ensi vuoden valtion tulo- ja menoarvioksi, metsähallitus ilmoitti aloittavansa YT-neuvottelut, koska budjetti leikkaa metsähallituksen luontopalveluiden rahoitusta kolmella miljoonalla eurolla. Niistä kaksi miinusmiljoonaa on ympäristöministeriön ja yksi maa- ja metsätalousministeriön pääluokassa. Menojen leikkauksilla hallitus tasapainottaa budjettiaan. Kun uusiutuvan energian tuotannon lisäämiseen ehdotetaan lisää rahaa, joltakin toiselta momentilta sitä leikataan. Ympäristöministeriön osalta hallitus kohdisti vähennyksen metsähallituksen toimintamenoihin.

Metsähallituksen mielestä rahoituksessa syntynyt aukko edellyttää noin 60 henkilötyövuoden vähentämistä luontopalveluista.

Hallitus ehdotus ensi vuoden valtion tulo- ja menoarvioksi on vain ehdotus. Lopullinen sanan siitä sanoo eduskunta. Nähtävästi liikelaitoksessakin osataan ynnätä nämä asiat yhteen. Kiireesti aloitetulla yt-menettelyllä haluttanee vaikuttaa kansanedustajien päätöksentekoon.

Leikkaukset ovat epäilemättä kova pala metsähallituksen luontopalveluille. Kun metsähallitus koko konsernilla menee tällä hetkellä kohtuullisen hyvin, kysymys, joka liikelaitokselle usein lähi päivinä esitetään, tulee olemaan, eikö luontopalveluiden henkilöstölle löytyisi järkevää tekemistä laitoksen liiketoimintojen puolelta..

2 kommenttia:

  1. Hyvin olette kyllä Keskustassa onnistuneet ympäristöhallinnon alasajossa ja luonnonsuojelun aseman heikentämisessä vain yhden vaalikauden aikana!

    Olipa melkoinen "yllätys" että sekä YM että MMM kohdistivat molemmat lisäleikkauksensa juuri Luontopalveluihin. Noh, sehän oli tietenkin seuraava looginen maalitaulu kun alueelliset ympäristökeskukset on jo romutettu.

    Eipä sillä ole paljon merkitystä, että METSO-ohjelmaan annetaan edelleen entisenlainen rahoitus kun tekijöitä ei ole varaa pitää entiseen malliin. Seurauksena on vähemmän vastinetta entisen suuruiselle rahamäärälle. Mutta ah, siinäpä onkin sitten taas hyvä syy karsia METSO-rahoitusta tulevina vuosina kun "ette ole saaneet tarpeeksi aikaiseksi".

    Joka tapauksessa välitön seuraus on ei-METSO töiden massiivinen alasajo. Hei hei avoimien perinnemaisemien hoito, kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden kohteiden hoito, erityisesti uhanalaisten vastuulajien seuranta (saimaannorppa, tunturihaukka jne)...

    VastaaPoista
  2. Hannele hei,

    eikö Luontopalveluissa nyt tehtävä työ ole mielestäsi järkevää vai miksi pitäisi mennä liiketoimintojen puolelta etsimään töitä?

    Itsehän ministeriössä olette tulostavoitteet olleet laatimassa, Luontopalvelut ovat toteuttaneet niitä menestyksekkäästi. Näillä leikkauksilla joudutaan tulostavoitteetkin laskemaan alemmas.

    VastaaPoista