maanantai 27. kesäkuuta 2011

Pietarin vesilaitos juhlii

Huomenna tiistaina Pietarin vesilaitos juhlii suomalaisen yhteistyökumppaninsa John Nurminen säätiön kanssa näyttävästi kaupungin jätevesien puhdistamisessa saavutettua edistystä. Säätiö on osallistunut kemiallisen fosforinpoiston käyttöön ottoon Pietarin jätevedenpuhdistamoilla. Tilaisuuteen osallistuvat myös tasavallan presidentti Tarja Halonen ja Pietarin kuvernööri Valentina Matvijenko.

Pietarin jätevedet ovat olleet suurin yksittäinen Itämeren kuormittaja. Pietarin vesilaitos on investoinut jätevesien puhdistamiseen satoja miljoonia euroa. Vesilaitos on saanut tukea myös kansainvälisiltä rahoittajilta kuten Euroopan jälleenrakennuspankilta ja Pohjoismaiselta investointipankilta. Suomen ympäristöministeriö on tukenut jätevesien kuntoonpanoa noin 30 miljoonalla eurolla.

Tavoitteena on, että vuoteen 2015 mennessä kaikki Pietarin jätevedet käsitellään. Tällä hetkellä noin 7 prosenttia kaupungin jätevesistä pääsee puhdistamattomina Suomenlahteen.

Pietarin jätevesien puhdistaminen on ollut Suomen ympäristöhallinnon suurin Venäjään kohdistunut lähialueyhteisrahoilla tuettu hanke. Hanke käynnistyi jo 1990-luvulla. Epäilijöitä on matkan varrella riittänyt. On ihmetelty, miksi Suomi tukee suuren naapurinsa ympäristöinvestointeja, kun Venäjän tulisi hoitaa sellaiset asiat omasta pussistaan. Valtaosan rahoituksesta venäläiset ovatkin hoitaneet itse. Suomen myöntämä "siemenraha" ja tekninen apu ovat ilman muuta vauhdittaneet jättihankkeen eteenpäin viemistä. Pietarista Itämereen valuva fosforikuorma on myös ollut niin järkyttävän suuri, että puhdistustoimiin sijoitetulla rahalla saadaan Itämeren tilaan todellista parannusta.

Venäjän lähialueilla kyllä riittää päästölähteitä vielä sen jälkeen, kun Pietarin jätevesihanke on saatu päätökseen. Parhaillaan venäläiset rakentavat jätevedenpuhdistamoa Kaliningradin kaupunkiin. Jätevesien puhdistamista tarvittaisiin muissakin Suomenlahden rannikon kaupungeissa. Oma lukunsa on vielä Leningradin alueen kasvava maatalous ja sen aiheuttamat fosforipäästöt. Venäjällä asiaan on herätty, mutta siitä on vielä matkaa toimenpiteisiin. Presidentti Halonen on luvannut puhua Pietarin rouva kuvernöörille kananpaskan aiheuttamista ympäristöongelmista. Se on hyvä, että asiasta puhutaan korkealla tasolla. Venäjällä asiat eivät muuten etene.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti