perjantai 15. helmikuuta 2013

Selkeä selvitys


Selvitysnaiset Aino Turpeinen ja Riitta Raino jättivät tänään raporttinsa siitä, mitä Talvivaarasta opittiin. Opittavaa tuntui olevan paljon niin toiminnanharjoittajan kuin viranomaisten osalta. Raportti on selkeää luettavaa, Huomaa, että selvityshenkilöt olivat lukeneet Talvivaaraa koskevat ympäristövaikutusten arviointiraportit, lupapäätökset ja valvojan kirjeet sekä käyneet paikan päällä. Ei varmaan ole ollut helppoa koota monimutkaisen kaivoshankkeet tapahtumat muutamalle kymmenelle sivulle..

Selvityshenkilöiden johtopäätöksetkin olivat selkeitä: toiminnanharjoittajien on hoidettava oma tonttinsa:lupahakemusten ja muiden asiakirjojen on oltava kerralla kunnossa. Puutteellisten hakemusten jättämistä viranomaien ei pidä hyväksyä, vaan jättää ne käsittelemättä. Ympäristönsuojelulakia on muutettava ja  hallintopakkoasiat on palautettava ELY:istä lupaviranomaisille, joissa ne ennen aluehallintouudistusta olivatkin.

Ympäristöministeriössä otetaan selvityshenkilöiden ehdotukset pikaisesti jatkokäsittelyyn. Ympäristöministeri Ville Niinistö lupasi, että ympäristönsuojelulakiin ehdotetut muutokset tuodaan  kevään aikana osana ympäristönsuojelulain uudistusta eduskunnalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti