tiistai 12. elokuuta 2014

Venäjän pakotteet ja vastapakotteet ja ympäristöyhteistyöNyt kun poliittinen ilmapiiri EU:n ja Venäjän välillä on viilentymistään viilentynyt, on hyvä katsoa Venäjän ja Suomen välillä tehdyn ympäristöyhteistyön tilaa.

Kuluva vuosi on Viron, Venäjän ja Suomen yhteinen Suomenlahti-vuosi . Vuosi on jo tähän mennessä tiivistänyt tutkijoiden, viranomaisten, kuntien ja kansalaisjärjestöjen toimintaa puhtaan Suomenlahden ja Itämeren puolesta. Ukrainan kriisin myötä ministeritapaamiset eivät ole toteutuneet.  Vuoden suojelijoina toimivien valtionpäämiesten yhteistapaaminen tuskin onnistuu. Sen sijaan virkamiestasolla työtä on tehty entiseen tapaan. Yhteisissä kokouksissa on ollut sellainen henki, että ympäristöyhteistyötä ei jätetä tekemättä, vaikka maailmanpolitiikassa laineet löisivät korkealla.

Selvää kuitenkin lienee, että jos pakotteet ja vastapakotteet jäävät olemaan pitkäksi aikaa., ne tulevat vaikeuttamaan Venäjän ja Suomen välistä ympäristöyhteistyötäkin.Suomalaisyritykset ovat mm. vieneet puhtaan ja jäteveden käsittelyn teknologiaa Venäjälle, kun naapurissa uudistetaan veden ja jäteveden käsittelyn laitoksia. Yrityksissä mietitään, miten suunniteltujen investointien osalta on käymässä., löytyykö teknologian ostamiseen naapurissa jatkossa rahoitusta. Pakotteiden vaikutuksia ympäristösektorille on vielä niukasti arvioitu. Tällaiselle on nyt tarvetta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti