torstai 1. maaliskuuta 2012

Säästämisähkyä

Hallituksen strategiariihen päätelmät olivat odotetut, ainakin täällä valtion virkakunnan näkövinkkelistä. Lisää kiristyksiä julkiseen talouteen on luvassa jahka hallitus saa pidettyä runsaan kolmen viikon päästä olevan kehysriihensä. Sitä ennen kukin ministeri käy valtiovarainministerin kanssa ministeriökohtaiset kehyskeskustelunsa,. Niissä monet asiat jäänevät odottamaan koko hallituksen budjettilinjausta.

Selvää on, ettei julkisessa taloudessakaan voi kuluttaa enemmän kuin tienaa ja juuri tällä hetkellä Suomen päätulolähde, vienti käy heikolla hapella ja valtion varotulot pienenevät.

Julkisessa taloudessa on kuitenkin ollut kova kulukuuri jo lähes tulkoon kaksikymmentä vuotta. Tuottavuusohjelma, jolla valtion henkilöstöä on suunnitelmallisesti vähennetty, on sekin ollut voimassa jo vuodesta 2005 ja jatkuu vuoteen 2015. Nykyinen hallitus on aloittanut uuden valtion henkilöstöä koskevan ohjelman, vaikuttavuus- ja tuloksellisuusohjelma, jonka työ on alkanut. Tässä työssä tullaan edellyttämään, että kaikki ministeriöt arvioivat omat ydintoimintansa ja epäilemättä myös ne tehtävät, joiden tekemisestä voidaan luopua.

Valtionhallinnossa on tosiaankin totuttu tekemään enemmän asioita vähemmällä väellä. Välistä tuntuu, että valtion henkilöstöä painaa jo melkoinen säästämisähky, koska vuodesta toiseen on jouduttu elämään tiukemilla budjeteilla ja vähemmällä henkilöstöllä.

Nyt on sitten jo pakko vähentää tehtäviäkin. Karsinnasta tulee vaikea, koska reunaehdot tulevat siitä, mitä kansalaiset sivistysyhteiskunnassa kohtuullisesti voivat valtiolta odottaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti