tiistai 17. huhtikuuta 2012

Vielä vähän fosforiittitehtaasta

Ulkoministeriö pyysi eilen Venäjältä virallista selvitystä Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkija Seppo Knuuttilan pidätyksestä. Knuuttila pidätettiin Kingiseppin fosforiittitehtaalla hänen ollessaan sovitulla näytteidenottomatkalla yhdessä toisen suomalaisen ja kahden venäläisen tutkijan kanssa.

Toivottavasti Venäjä vastaa mahdollisimman pian.

Pääasia on kuitenkin edelleen se, että Kingisseppin fosforipäästöasia saadaan selvitettyä. Itämeren suojelukomission hallinnoima näytteidenotto-ohjelmaa on päästävä kiireesti jatkamaan.

Olin itse Pietarissa neuvottelemassa maaliskuun lopussa näytteidenotto-ohjelman jatkamisesta fosforiittitehdas Eurochemin Moskovan johdon kanssa. Tilaisuuteen osallistuivat myös Venäjän luonnonvaraministeriön ja Venäjällä vesinäytteitä ottavan tutkimusorganisaation edustajat.

Moskovan johtaja vakuutti, että jo yrityksen maineen vuoksi kaikki epäilyt fosforivuodosta on selvitettävä. Ja että yritys ottaa täyden vastuun tarvittavista toimenpiteistä, jos päästölähde löytyy tehtaan alueelta. Johtaja toivotti näytteidenottajat tervetulleiksi, SYKE:n erikoistutkija Seppo Knuuttilan nimeltä mainiten. Samanaikaisesti fosforiittitehtaan edustajat olivat Suomessa Siilijärven YARA:n tehtaalla tutustumassa, miten siellä huolehditaan siitä, ettei fosforipäästöjä pääse luontoon.

Kotiin palatessani olin tyytyväinen ja ajattelin, että Eurochemin kaltainen kansainvälinen suuryritys ei halua itselleen huonoa ympäristömainetta. He hoitavat oman osuutensa.

11.4 näytteidenottajat saapuivat Kingiseppin tehtaalle ja tehtaan paikallinen johtaja pani Knuuttilan putkaan. Vaikutti siltä, ettei tieto ollut kulkenut Moskovan pääkonttorin ja Kingiseppin tehtaan paikallisjohdon välillä. Muutenhan tehtaan edustajat olisivat olleet portilla kansainvälistä näytteidenottoryhmää vastassa ja toivottaneet heidät tervetulleiksi.

Onkin erittäin hyvä, että Itämeren suojelukomissio (Helcom) on tällä viikolla kutsumassa Pietariin kokouksen, jossa näytteidenoton pelisäännöt selvitetään. Sinne olisi nyt hyvä saada fosforiittitehtaan sekä Moskovan että Kingiseppin johtoa niin, ettei kenellekään ole epäselvää, mistä on sovittu. Kun pelisäännöt ovat kaikille selvät, Suomen ympäristökeskuksesta voidaan jatkossa turvallisin mielin lähettää virkamies jatkamaan näytteidenottoa..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti