tiistai 13. marraskuuta 2012

Talvivaara


Talvivaaran kaivos on vuotanut jätevesiään jo runsaan viikon. Jo nyt on selvää, että Talvivaaran päästöt ovat aiheuttaneet paikallisille asukkaille ja ympäröivälle luonnolle mittavat vahingot. Se on myös käynyt ilmi, ettei kaivosyhtiö ole rakentanut vesivarastojensa pohjia sellaisiksi, että ne kestäisivät niin suuret vesimassat kuin niihin on säilötty. Vuotavaa vettä on viikon aikana ohjattu myös uusiin tilapäisaltaisiin, joita ei ole pohjattu mitenkään.
Vuosikymmenet yritysten lupa-asiat ja niiden valvonta on käsitelty aluehallinnossa. Sieltä on löytynyt asiantuntemusta ja kykyä valvoa yritysten ympäristölupia. Eikä valvovan virkamiehet ole tarvinnut miettiä, haluaako yritys toimia luvan ja siinä määrättyjen ehtojen mukaan. Päinvastoin: suomalaiset suuryritykset ovat ylpeilleet edistyksellisestä luontoa  ja energiaa säästävästä ympäristöteknologiasta. Talvivaaran päästöt ovat sellaista, jota Suomessa ei ole vuosikymmeniin koettu.
Ympäristöministeriössä emme jätä Kainuun ELY-keskustan yksin selvittämään pitkittynyttä jätevesikriisiä. Ministeriön ja Suomen ympäristökeskuksen asiantuntijat ovat aluehallinnon apuna ja tukena asian hoitamisessa. Olemme myös yhteistyössä työ- ja elinkeinoministeriön kanssa hankkineet Kainuuseen lisävahvistusta valvontaan muista ELY-keskuksista.  
Paitsi kainuulaisia kaikkia suomalaisia kiinnostava kysymys on, pystyykö kaivos saamaan vesiasiansa asianmukaisella tavalla hallintaan ja toimintansa luvan edellyttämään tilaan. Tämän asian arvioimisen tueksi Kainuun ELY on saamassa riippumatonta teknistä asiantuntemusta. Ennen kuin yhtiö on esittänyt näihin kysymyksiin tyydyttävän ratkaisun, kaivos metallitehtaineen joutaa seistä.
Hämmentävää on ollut kuulla , että kaivoksen sulkeminen ei pysäytä ympäristön saastumista. Talvivaarassa käytössä oleva metallien bioliuotustekniikka toimii kaiken aikaa kaivosalueella olevissa kivikasoissa. Ei ihme, että muuan ympäristöaktivisti tämän kuullessaan  tokaisi: tämähän on kuin valitsisi ruton ja koleran väliltä.

2 kommenttia:

 1. Jospa tämän asian yhteydessä vihdoin ymmärrettäisiin, miten liian paljon alueelliselta ympäristöhallinnolta on leikattu. Kainuun ELYn virkamies totesi, etteä heillä ei ole varaa tehdä omia vesianalyysejä, ja jos olisikin, ei ole enää henkilöstöä niitä noutamaan.

  Sitä mukaa kun kaivoksia tai muita suuria laitoksia rakennetaan maakuntiin, valvontaan ei anneta lisää resursseja. Tässä ei ole kyse pelkästää Talvivaarasta tai kaivoksista, vaan kaikesta muustakin. Ei ELYillä ole enää riittäviä resursseja valvoa juuri mitään muutakaan. Voimalaitokset, kaatopaikat, tehtaat, padot, öljysäiliöt, maatalouden vesiensuojelu jne. Jos kerta Kainuun ELYllä ei riitä resursseja alueensa suurimpaan "vuotavaan saaviin", voidaan vain kuvitella miten heillä riittää paukkuja vähemmän riskipitoisten kohteiden valvomiseen.

  Ja ympäristönvalvonnan lisäksi pitäisi tehdä vaikka mitä muutakin, se on vain yksi lukuisista y-vastuualueen tehtävistä...

  VastaaPoista
 2. ..ja eiköhän ne bioliuotusta tekevät bakteeritkin saada tarvittaessa aisoihin jos kaivos halutaan sulkea vaikkapa vuodeksi kunnes saadaan pitävät padot ja altaat rakennettua.

  Enpä tarkemmin tunne juuri siellä käytettyjä bakteereja, mutta yleensä ne toimivat joko hapellisessa tai hapettomissa oloissa joten kasa peittämällä tai vaihtoehtoisesti hapettamalla prosessi pitäisi loppua. Ja luulisin, että prosessia ylläpidetään koko ajan syöttämällä sinne jotain ravinnetta, tuskin ne bakteerit pelkkää kiveä syövät. Niin ja on niillä varmasti jokin optimilämpötilakin toimiakseen, tuskin esimerkiksi talvipakkasella prosessi jatkuu ilman ylläpitoa, esim kasan lämmittämistä?

  VastaaPoista