perjantai 2. marraskuuta 2012

Sinisiä ajatuksia


Eilen iltapäivällä Säätytalossa oli koolla salillinen väkeä pääministeri Jyrki Kataisen johdolla. Paikalla oli niin yritysjohtoa, yliopistoväkeä kuin virkamiehiä, poliitikkoja ja lehdistön edustajia.Tilaisuudessa esiteltiin hallituksen tulevaisuusselontekoa varten tilaaman tutkimushankkeen "Kestävän kehityksen malli" ensimmäistä tuotosta, Sinistä kirjaa, joka on luettavissa valtioneuvoston verkkosivuillakin.

Säätytalossa kirjasen esitteli seitsenhenkinen kansainvälinen tiedemiesryhmä, jonka suomalaisena johtajana toimii professori Pekka Himanen. Tutkijaryhmä jatkaa työtään ja ensi vuoden lopulla kestävän kehityksen mallit kootaan kirjaksi.

Mitä Säätytalon tilaisuudessa kuultiin? Meille selostettiin kovin tuttuja synkkiä tunnuslukuja. Kulutamme jo nyt puolitoista maapalloa. Kohta kahdenkaan maapallon luonnonvarojen tuotto ei riitä. Maamme väestö ikääntyy ja nuorten määrä pienenee. Euroopan talous on kriisissä.  - Suomessa on pimeää, mutta toivoa, kiteytti Euroopan ja euron näkymiä käsitellyt professori Manuel Castells, toinen tutkimushankkeen johtajista.

Saimmeko sitten kuulla niitä sinisiä ajatuksia, ainespuita, joihin Suomi voisi tulevaisuutensa rakentaa? Himanen kyllä piirsi laajoja kaaria, mistä miljardeja euroja jatkossa sataa Suomelle. Vielä ne aihiot tuntuivat kovin keskeneräisiltä. Niihin ei päässyt oikeasti kiinni.

Säätytalossa oli koolla varmasti paljon niitä, jotka tietävät asioista ja voivat vaikuttaa.
Olisin kuitenkin ollut ilahtunut, jos Säätytalolta olisi ollut suora yhteys vaikkapa johonkin Suomen lukioon, jossa nuoret , tutustuttuaan etukäteen Siniseen kirjaan, olisivat voineet tuoda omat näkemyksensä. Nuortenhan on tulevaisuus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti