perjantai 23. toukokuuta 2014

Pietarin talousfoorumissa


Mielikuva Pietarin talousfoorumista, jossa silloisessa tehtävässän, Arktisten alueiden neuvoston puheenjohtajana sain käyttää puheenvuoron joskus 2000-luvun alkupuolelta: vallantäyteinen venäläisen talouden ja poliittisen eliitin näyttämö.
Sama  tunne valtasi mielen myös eilen pistäytyessäni Pietarin talousfoorumissa käyttämässä puheenvuoron rakennusalan yhteistyöstä.

Foorumin ulkomaisten osanottajien joukko oli aiemmista vuosista harventunut. Ukrainan kriisin puhjettua sekä liike-elämä että poliitikot ovat väistäneet venäläistapaamisia.

Suomen liike-elämän johtoa sen sijaan oli runsaasti paikalla. Oma tehtäväni oli viedä eteenpäin pitkään neuvoteltua rakennusalan yhteistyösopimusta, jota suomalaisyritykset pitävät erittäin tärkeänä. Käytännössä olisi tarkoitus perustaa yhteistyöryhmä, joka ratkoisi rakentamiseen ja kaavoitukseen liittyviä pulmia ja hidasteita. Asian hoitamisesta pääsinkin keskustelemaan Venäjän rakennusministeriön virkamiesten kanssa.

Miksi suomalaiset haluavat, että käytännön asiat hoidetaan venäläisten kanssa , vaikka poliittinen ilmapiiri on viilentynyt EU:n ja Venäjän välillä? Suomalaisten liikemiesten mielestä liiketoiminnan sujuminen on näissäkin oloissa omiaan luomaan vakautta.

1 kommentti:

 1. Voiko tässä yhteydesssä huomauttaa kainuulaisten ongelmista ulkomaalaisomistusten (lähinnä Kehä 3:n väki) suhteen?
  Meillä täällä Kainuussa kun on se suuri espoolainen ongelma: Talvivaara OYJ.

  Eikö olisi heti tehtävä puolueeton vesistöjen pikatutkimus Talvivaaran vaikutusalueella samalla tavalla kuin juuri on tehty koko Itä-Suomen alueella:

  http://files.kotisivukone.com/mutku.kotisivukone.com/tiedostot/mutku_paivat_2013/itkonen.pdf

  Tutkimuksella on kiire, sillä vesistöjen pohjasedimentit muuttuvat koko ajan huonompaan suunta eikä ole pian enää puhtaita sedimenttejä mihin verrata uuusia saastepitoisuuksia.
  Talvivaarallahan on juuri nyt lisäksi akuutissa vaiheessa suunnitelma tehdä 20 km:n pituinen jäteveden purkuputki Kajaanin yläpuoliseen Nuasjärveen.

  VastaaPoista