tiistai 13. toukokuuta 2014

VALTION TEHTÄVIÄ KOOTAAN


Valtioneuvoston hallintoyksikkö (VNHY)  on se osa valtion keskushallinnon uudistamista, joka on tarkoitus toteuttaa tällä vaalikaudella. Keskushallinnon uudistaminen on kirjattu Kataisen hallitusohjelmaan, mutta asia on pääosin siirretty parlamentaarisen komitean valmisteltavaksi.

Ministeriöissä hoidettavien hallinnollisten tehtävien kokoaminen valtioneuvoston kansliaan perustettavan hallintoyksikön hoidettavaksi sen sijaan on talven aikana edennyt niin, että asia on menossa lähi aikoina hallituspuolueiden puheenjohtajien linjattavaksi.

Suomessa on 12 ministeriötä ja saman verran erilaisia käytäntöjä, miten hoidetaan virkanimityksiä, matkustamista, hankintoja, tilojen hallintaa ja muita hallintopalveluita.  Ministeriöiden toiminnan ja talouden suunnittelua on sen sijaan perinteisesti vahvasti ohjattu valtiovarainministeriöstä.

Nyt on tarkoitus saada aikaan tehokkuutta ja yhtenäistä käytäntöä, kun osa ministeriöiden hallintopalveluista keskitetään valtioneuvoston  kansliaan. Alustavan suunnitelman mukaan hallintoyksikköön tulisi 500 henkilöä ja se aloittaisi työnsä ensi vuoden maaliskuussa.

Tällä hetkellä valtionhallinnossa on vahva usko, että hoitamalla asioita keskitetysti, saadaan sekä säästöjä että rationalisointihyötyjä. Tämän tavoitteen toteuttamiseksi valtionhallinnossa toimii jo useita palvelukeskuksia. Aina keskittäminen ei ole mennyt putkeen: on tullut päällekkäistä työtä ja osaamisvajetta. Näistä kokemuksista on hyvä ottaa oppia. Samoja virheitä ei kannata tehdä uudestaan.

Onnistuakseen, VNHY:n pitää pystyä tarjoamaan sellaisia palveluja sellaisella palvelulaadulla, joista asiakasvirastoille on selkeää hyötyä.  VNHY:n asiakkuus pitää kannattaa ja sen asiakkaana halutaan olla. Samalla VNHY:n pitäisi näyttäytyä ministeriöiden  oman henkilöstön keskuudessa kiinnostavana ja haluttuna työnantajana, ei uutena konttorina, jonne vaan siirrellään porukkaa, kun jonkun täytyisi näitäkin hommia tehdä. Nämä molemmat ovat varmasti toteutettavissa.  Tavoitteena tulee olla  tuottaa parasta laatua hallintopalveluissa, ei niiden itsetarkoituksellista kokoamista

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti