perjantai 20. joulukuuta 2013

Hyvää joulua!


Joulu on aivan kohta ja ministeriössä on vuoden toiseksi viimeinen viikko  mennyt siinä, kun on yritetty saada maailma valmiiksi.  Ei tullut ihan valmista. Tekemistä riittää  tulevillekin vuosille. Runsaasti.

Mitä päättyvästä vuodesta jää päällimmäisenä mieleen? 

Mieleen jää ympäristönsuojelulaki. Poliitikot väänsivät lain sisällöstä kättä koko syksyn.  Tulosta lopulta syntyi ja hallituksen esitys ympäristönsuojelulain uudistamisesta annettiin eduskunnalle torstaina. 

Mieleen jää Talvivaara, jonka talous kriisiytyi syksyn aikana. Kainuun. Ely-keskus on tehostanut valvontaansa, jotta viranomaisilla on jatkuvasti ajan tasalla olevat tiedot siitä, miten yritys hoitaa haastavia  ympäristövelvotteitaan.  Talvivaara pääsi keskiviikkona yrityssaneeraukseen,. Toivottavasti saneeraus onnistuu.


Mieleen jäävät energiatodistukset, joista omakotiliitto kumppaneineen teki kansalaisaloitteen tavoitteenaan energiatodistuslainsäädännön kumoaminen. Keskustelu eduskunnassa alkaa kevätistuntokaudella. Energiatodistuslain alkutahdit  säädettiin EU::ssa.  Asunnon ostajalle ja vuokraajalle uusi todistus antaa tietoa, miten energiapihi tai –syöppö asunto on.

Mieleen jää hallituksen rakennepaketti. Sen toimeenpano vaatii vielä paljon työtä ja päätöksiä.

Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta 2014!

http://www.ym.fi/joulu

1 kommentti:

  1. Energiatodistus ajatuksena on hyvä, mutta toteutus on epäonnistunut.

    Esimerkiksi ostoenergiakulutukseen liittyvät painotetut energiamuotokertoimet vääristävät tuloksia. Jos energiatodistukset on tarkoitus kertoa ostakalle ja vuokraajalle siitä, miten energiapihi- tai syöppö asunto on, kertoimia ei pitäisi käyttää. Esimerkiksi hyvin tiivis talo, joka todellisuudessa on energiapihi saa huonon "arvosanan", jos energiamuoto on [poliittisesti] väärä. Arvosana ei enää siinä tilanteessa kerro asunnon energiapiheydestä tai -syöppöydestä, vaan jostain aivan muusta.

    Jos taas tarkoitus on säästää ympäristöä, on täysin epäloogista että öljylämmityksen kerroin on 1 ja sähkölämmityksen 1,7. Silläkin on merkitystä, mistä sähkö ostetaan. Esim. vesivoimalla tuotettu sähkö on huomattavasti ympäristöystävällisempää kuin öljyllä tuotettu energia.

    Täytyy vain toivoa, että asunnon ostajat eivät tuijota valheellista ja pakollista energiatodistusta, vaan kyselevät esimerkiksi toteutuneita energiankulutuslukuja. Itse voisin asunnonmyyntitilanteessa näyttää sähkölaskut (sähkölämmitteinen talo), niistä näkee suoraan paljonko energiaa on kulunut ja minkä hintaista se on ollut. Kun tähän tietoon lisätään vedenkulutus ja esim. sähkölaitteiden määrä ja toivottu ja toteutunut sisätilan lämpötila, ollaan aika lähellä totuutta, viis energiatodistuksista. Olen itse juuri ostamassa asuntoa, enkä todellakaan kiinnitä juuri huomiota energiatodistukseen, vaan nimenomaan näihin mainitsemiini asioihin. Ihan sen takia, että haluan oikeaa tietoa enkä jotain laskennallista näennäistietoa.

    VastaaPoista